Friday, August 12, 2011

Puasa Kerana Duit??

Salam ramadan yg ke 12...btul la kan?? hehehe...bingung ni bingung....@_@ Bulan2 puasa ni. Bila jalan2 pergi blog Gary tadi, terbaca entri dia pasal Ramadhan; dulu dan kini memang betul2 menggamit memori masa kecil2 dulu la.


Sebelum tu, nak tanya, siapa yang time dia kecik2 dulu, kalau puasa, kena bagi duit?? Angkat tangan. Saya!!Hehe.Betul tw. Masa kecik2 dulu, time tu belum berapa tau mendalam pasal agama la. Setiap kali sebelum puasa, parents saya akan cakap, satu hari full, satu ringgit. Kalau setengah hari, 50 sen jak. Haha. Bila teringat balik pasal tu, selalu tersenyum sendiri. Bukan sebab saya gila tau. Tapi geli pulak rasa hati bila terkenang zaman2 nakal dulu.


Maka, dengan termeterainya perjanjian itu, bila tiba jak bulan puasa, semangat la ni dengan azam untuk puasa full setiap tahun. Walaupun hari2 dilalui masa tu sangat2 memeritkan bagi seorang insan yang baru berumur belum sampai 10 tahun, namun demi mendapatkan RM1 sehari, lapar dan haus sanggup ditahan. Kalau sudah dekat2 waktu berbuka tu plak, belum lagi azan sudah duduk terpacak dekat meja makan. Setelah berkumandangnya azan, dengan perut yang berkeroncong, makanan2 yang terhidang habis diratah untuk menghilangkan lapar dan minuman sejuk yang manis diteguk sehingga habis untuk menghilangkan dahaga.


Bila tiba hari raya~~~~ semua insan bergembira~~~ Oooppsss. Terbawa2 plak. Hehe. Pagi raya tu, dengan perasaan excited yang tidak terhingga, sudah berdiri depan parents hulur tangan. *punya la x tw malu kan...>.< * Tapi memang betul la, dapat RM30, neh, kamu ada??? Ini baru dari parents tw, nenek saya pun ada bagi jugak. Dia bagi semua cucu2 dia yang masih kecil yang berpuasa penuh. So, RM30 + RM30 =RM60. Yeah! ($_$) Hahahaha.


Tapi itu semua masa dulu2 la time masih lagi belum tau banyak. Sekarang ni plak, kalau puasa tu, bukan sudah sebab duit, tapi kerana Allah. Bila dah naik matang, dah boleh fikir buruk baik, dah tau banyak pasal agama, kalau masih jugak x puasa, x tw la apa nak jadi dengan orang tu kan, Hmmm. Kesimpulannya, jangan lah kita 'escape' puasa ni kecuali bagi golongan2 tertentu.


21 comments:

sergeant keroro said...

dulu masa kecik memang fikir duit raya jek, dah besar wajib kan :P

asamasin said...

dulu aku cmtuh...sekarang x lagi.. :D

azeelia azman said...

dulu kalo xposa xleh duet raya.haha.


skrg xlahh.duet x duet, kena posa jugak.wajib!

iMBobo said...

haha masyuk tu puasa masa kecik2 dlu..

aKu_aG said...

@keroro : hahaha...iyala...dulu kecik2 asal pasal duit raya jak..excited abis..haha

@asamasin : btul eh x mcm tu lagi...eh...hahahaa..:p

@azeelia : hahaha...btol2...sbnrnya tu trick org tua jak tu spaya kta posa...

@imBobo : hahaha...iya...tu la tu...<====x tw apa aku ckp ni...hahaha

Cik Ct said...

mse kecik2 dlu pun ayah sy bt cm tue kt sy.. satu ary pose, RM1.. ble dh meningkat besar, dh ase seronok nk pose.. hehe

Amiirah-Cassan said...

aku nda pernah pun kena bagi duit posa penuh , behhhhhh ~ hahaha tp lau x posa , nda bole duduk mkn sama2 d meja org bposa , jelek kan ? haha

kotak bulat said...

hahhaha... dlu kb masa kecik2..memg 'kaya'.. bila da besa, xde yg nak bg duit kalau kb puasa :P

Luqeem™ said...

dulu klu sbulan puasa pnuh dpt rm50..hehe..skrng puasa pnuh dpat mkanan je..haha

~NiZa Maksit~ said...

kehkehkeh..tringat zman i kecik2 dlu..
zman aku dlu, mama bpa aku xmnjakn dgn duit..aku puasa sbb adk-bradik lain n kazen2 blumba2 mau puasa pnuh..bleh blagak skit time 2 sepa yg puasa pnuh..kena puji macik pacik..sudah puas..hohohoho~

tp smua 2 teknik mngajar ank2 bpuasa..wlau apa pn cra, yg pnting dr kecik sdh dbiasakn..urg ckp mlntur buluh biar dr rbungnya.klau sudah karas..susah la..hihihi

wsaber melimpas...siou pnjng pula komen sy. :P

saveqmm said...

saya tak dapat duit pun...

dapat angpow je...muahahha

Awan Biru said...

Tak pernah dimanjakan sebegitu. Orang tua Awan open. Jadi tidak timbul paksaan. Sekarang ianya lebih kepada tanggungjawab. Duit raya jarang sekali dapat.

aKu_aG said...

@cik ct : hahaha..yaka?? sama la kita ni kan?? ^_^

@kak mira : hahaha..iyaka?? andu ba...jadi makan d mana la kunuk??

@kb : hahaha...iya2...tym2 kecik jak dpat byk duit kan...bila da meningkat tua plak~~~...=="

@luqeem : punya best dapat RM50...lebih RM20 oh dari saya...hahaha

aKu_aG said...

@niza : hahaha....yaka?? owh2...jadi mengejar pujian la ni kan dulu?? hahaha...keci2 punya fikiran kan..besala...

@saveq : muahahaha...angpow untuk thun baru cina mah...ini raya paki duit raya punya mah...hahahaha

@awan biru : owh yaka? bukan apa tu...yg parents saya tu pun mo latih saya puasa...dats y..hehe..

Ezad Skytech said...

bila dapat puasa full dulu time kecik memang best la sebab bila raya jadi 'KAYA' kejap...huhu~

aKu_aG said...

@ezad : hahaha...yup2..tapi kekayaan yg kjp jak...sbb lpas tu suma abis buat bli mainan la apa suma..hahaha

CikGu Ma said...

waaaaaaaa...puasa sebab nak duit raya ea...nasib dh besar tak macam tu lagi kan..hik3..

p/s: anak murid mkat sekolah cikgu pun macam tu la...sape yg puasa penuh ada mak bapak dorg nk beli basikal la...mcm2 hal (",)

NMH said...

wehehe..tak penah pon dapat duit sebab pose...tapi puasa setengah hari tu biasalah tyme2 kecik dulu hahah

pepijat said...

wahhhh..sma seperti aku...hikhikhik

Anyyss Shuhaimi said...

tapi zaman budak2 memang best walaupun kejahilan dlm agama tuh tebal la gak. kui3

Adam Idris said...

rasanya budak2 x salah kan bagi duit kalau puasa penuh,
sebab secara x langsung boleh membiasakan n mendidik dorang,
lepas tu dah besar...pepandai lah kan,,,hehe :)